När vi gick igenom det stora utbudet av fiskekulor på marknaden insåg vi att det kanske behövs en guide för abborrfiskerullar för att förstå de grundläggande skillnaderna och vad man ska leta efter i en bra abborrfiskerulle.

En fiskerulle ger dig en stor fördel vid fiske efter abborre. Visst kan du binda ett snöre i änden av en lång pinne och fånga fisk med daggmaskar på en krok. Men du kommer att vara extremt begränsad. Rullen ger dig möjlighet att hålla många meter lina på ett kompakt utrymme men sedan kunna lansera ett bete på ett större avstånd och få det betet att leva med retriever och upprullning.

Rullen tillsammans med ett spö tjänar två syften. För det första gör den det möjligt att få ett bete nära abborren utan att sportfiskaren behöver komma för nära och skrämma fisken. För det andra kan du täcka mer vatten med ett enda kast av betet. När du vrider på handtaget hämtar du tillbaka linan och betet kan nu locka fisken över hela sträckan från den plats där kastet landade till den plats där sportfiskaren kastade från.

Delar av en rulle


Delarna i en rulle varierar beroende på typ, men i princip alla rullar har någon form av följande komponenter:

  • En linupptagare för att spola in linan på spolen.
  • Ett bromssystem för att låta linan glida tillbaka från spolen vid för stort tryck från fisken för att förhindra att linan bryts.
  • Ett sätt att koppla bort linupptagningen för att kasta och släppa tillbaka linan från spolen.
  • En spole för att hålla linan och ett handtag för att rulla tillbaka linan på spolen.


När du går över till de mer avancerade spolarna för beteskastning har du också bromssystem för att kontrollera hastigheten på spolen i slutet av ett kast, spänningsknappar för att kontrollera hastigheten på spolen i början av ett kast, linjeguider för att spola upp linan jämnt på din spole och fler funktioner som förbättrar hur spolen fungerar.

Typer av rullar


Det finns i huvudsak tre typer av rullar som är vanligast vid abborrfiske. Man skulle också kunna argumentera för flugfiskehjul, men för tillfället håller vi oss till de tre konventionella modellerna av rullar:

  • spinnkastrullen
  • haspelrulle
  • baitcasterrulle

Spinnkastrullen


En spincastrulle uppfanns av Zero Hour Bomb Company i slutet av 1940-talet. Men när deras tredje produktionsmodell, Zebco 33, släpptes, började ett nytt område för fritidsfiske att ta fart. Dessa tryckknappsrullar var så enkla att använda att vem som helst kunde plocka upp dem och snabbt lära sig att få ut sina beten längre ut i vattnet.

En spincastrulle har i princip en spole som är placerad i en cylinder med lock. Du tar i princip bort locket, knyter linan i mitten av spolen, börjar vrida på handtaget och en liten linupptagare i plast på spolen tar tag i linan och lindar den runt spolen. När fiskaren kastar trycker han eller hon på knappen och håller den nedtryckt, och när spöet svänger framåt släpper han eller hon knappen för att kasta ut betet i vattnet. När man vrider på handtaget kopplas linupptagningen in, och när man trycker på knappen och släpper den sjunker linupptagningen tillbaka in i spolen och linan får rulla av från spolen.

En av nackdelarna med rullen är kastavstånd, svagare drag jämfört med spinn- och baitcastingrullar, långsammare växelförhållande (vilket innebär att du måste vrida handtaget mycket mer för att ta upp samma mängd lina) och vanligtvis begränsad linakapacitet. Tunga linor kan vara svåra att kasta på en spinnkastrulle.

De positiva aspekterna är bland annat hur lätt den är att spola, hur lätt den är att kasta och hur enkel konstruktionen är, särskilt för yngre sportfiskare. Det är en utmärkt rulltyp för dig som precis har börjat med sporten eller som njuter av en dag av panfiske vid din favoritsjöstrand.

Haspelrullen

En haspelrulle har en ”öppen spole” som inte är dold under ett skruvlock och som en roterande borrhåla snurrar runt för att spola upp linan på den fasta spolen. Spolen sitter på en spindel. När du kämpar mot en hårt dragande fisk kan spolen snurra bakåt med ett visst motstånd som skapas av bromsklossar på kugghjulen. Du kan dra åt och lossa bromsen beroende på fiskens storlek och storleken på din fiskelina för att undvika avbrott eller långa löpningar och bristande kontroll när du slåss mot en fisk.

För att kasta en haspelrulle klämmer du först fast linan på spöet precis ovanför rullen med linupptagningen på borgen parallellt med spöet. Sedan viker du upp bygeln i sidled för att öppna den. Håll linan på pekfingret när du går tillbaka med spöet. När du sedan släpper framåt släpper du linan från fingret. Det är klart att det kräver övning, men det blir en självklarhet efter bara några utflykter.

Jag hoppade över spincastrullar med min son och gick direkt över till haspelrulle eftersom jag kände att han skulle få ut mer av dem.

Haspelrullar utmärker sig för lätta linor och små beten som kan vara svåra att kasta på både spincast- och baitcastingrullar. Under de senaste åren har flätor blivit en viktig del av spinnredskapen för abborrfiske. Du vill fortfarande hålla linstorleken nere till diametrar på 6 till 12 pund med flätor så att det inte blir oöverskådligt på en rulle. Och många sportfiskare sätter en lättare fluorocarbonfördel i slutet av linan för att fiska i klart vatten.

Nackdelarna med haspelrullar kan vara att linan vrids och att linan snurrar eftersom linan måste lindas runt en fast spole. De erbjuder backrullning som ingen av de andra rullarna erbjuder. Du kan koppla bort de antireversmekanismer som finns på fiskerullar och faktiskt rulla handtaget bakåt när du slåss mot en fisk. Vissa sportfiskare föredrar fortfarande att bekämpa större abborrar med denna metod eftersom de helt enkelt inte litar på att bromsen startar och stoppar smidigt med lätt lina vid en hård körning av fisken.

Baitcasterrulle

Till skillnad från den fasta spolen i spincast- och spinnrullar har en baitcasterrulle faktiskt en spole som snurrar för att ta upp linan och även för att avveckla linan vid ett kast. Denna typ av rulle erbjuder ett bättre sätt att kasta tyngre beten och att spola upp med tyngre lina. Eftersom den inte behöver snurras på en fast spole utan kan spolas upp mer som en vinsch kan du sätta tyngre lina på en rulle men ändå få mycket långa distanskast.

Men eftersom spolen snurrar när rullen är inkopplad, eller urkopplad som det verkar, måste det finnas en viss kontroll över hur snabbt spolen snurrar. I själva verket måste hastigheten på spolen vara lika stor som den hastighet som ett kastat bete eller lockbete drar av linan från spolen.

Om spolen snurrar för långsamt kommer kastet att sluta för långt från önskat avstånd. Om spolen snurrar snabbare än vad betet drar av linan under kastet, kommer linan att trassla ihop sig och överlappa varandra, vilket leder till en så kallad backlash, eller en trasslig röra av löst spolad lina.

För att motverka detta har en baitcastrulle en spänningsknapp som ger spolen direkt spänning så att du kan sakta ner eller snabba upp den med friktion. Bättre baitcasters har också bromssystem, antingen magnetiska eller centrifugala friktionsbromsar på insidan av spolen. Ibland kan bromsen ha en inverkan på spolen och rullhandtaget och kan ändras separat. Så när du ser alla rattar på en baitcaster, vet du att var och en av dem tjänar syftet att kontrollera hur snabbt eller långsamt linan spolas av rullen.

Den andra unika delen av en baitcaster är linstyrningen. Denna snäckväxel på rullens övre framsida går fram och tillbaka när en rulle kopplas in och handtaget vrids. Eftersom spolen lindar upp linan åt dig måste det finnas en mekanism för att lägga den jämnt på spolen. Så när du vrider handtaget rullar linan fram och tillbaka, vilket ger dig en jämnt fylld spole.

Du kanske också gillar: