Det kan kännas överväldigande i början att veta vilket spö du behöver för att fiska efter abborre. Så låt oss dela upp spön och dela med oss av några bra artiklar och videor om hur man använder fiskespön för abborre för att fungera som din guide för abborrfiskespön.

Fiskespöet, har många funktioner. Du kan bara kasta ett 1/4-ounce fiskedrag så långt för hand. Så en av de viktigaste funktionerna hos ett spö är att kasta betet längre för att fresta abborren utan att skrämma dem genom att vara för nära.

De andra funktionerna som ett spö har är bland annat att kroka en abborre när den biter på betet, överföra bettet till din hand så att du kan känna när en fisk är på kroken och hjälpa dig att spela ner abborren och trötta ut den så att du kan landa den utan att riskera att bryta linan eller bränna händerna när du försöker hålla i linan under striden.

Ett spö består i huvudsak av en ihålig kärna av grafit, glas eller annat kompositmaterial som kallas blank. Metalliska guider med vanligen keramiska eller titaninsatser är lindade på stångämnena med särskilda intervaller för att inte bara skicka linan ordnat från rullen till vattnet utan också hantera linan när du hämtar och bekämpar fisk längs stångämnena. Varje spö har ett handtag som vanligtvis är tillverkat av EVA-skum eller kork. Den har också en rullfäste som gör att du kan fästa en rulle genom att sätta in foten av rullen i rullfästets spår och sedan skruva ner ett förgrepp för att låsa fast rullen.

Förstå terminologi för fiskespön

Vi har skapat en enkel guide för att förstå ett fiskespö som förklarar skillnaderna i termerna för ett spö, inklusive koniskhet, längd, aktion och kraft. Alla dessa faktorer avgör om ett spö är bättre lämpat för en teknik eller en annan och bör matchas med en viss pund-test av lina och vikt av bete.

När du har läst vår artikel om spöterminologi finns det några saker att tänka på när det gäller val av spö.

Fiskespöets rörelse och kraft dikterar valet av teknik

Det verkar som om det finns en oändlig lista över möjliga konfigurationer när det gäller längd, aktion, kraft, koniskhet och modulus i ett spö. Men egentligen kan du förenkla din strategi en hel del. I huvudsak behöver du ryggrad (eller kraft) på ditt spö för att driva in en krok i en fisk. Du behöver en konisk längd och en aktion för att kunna kasta ett bete längre.

Ett spö som används för att kasta beten på nära håll till närliggande mål behöver inte ha mycket aktion, men det behöver mycket kraft för att sätta kroken hårt, vända en fisk snabbt bort från skydd och föra ut den i öppet vatten.

Omvänt gäller att om ett spö för crankbait är för styvt kommer det att göra det svårt att kasta crankbetet. När en fisk dyker upp kan krokarna ryckas loss om spöet inte böjer sig tillräckligt mycket. Ett spö med medelhögt verkningsområde ger dig ett större kastavstånd och kan böja sig för en hårt kämpande abborre som kan haka fast sig på ett trekrokigt bete på ett obekvämt sätt.

Ett enkelt system med 6 fiskespön och rullar

Vi har sammanställt några förslag för att hjälpa dig att sätta ihop några kombinationer av spön och rullar. Vi bestämde oss i princip för ett system med 6 stänger och rullar för abborrfiske för att täcka de vanligaste situationerna vid abborrfiske. Precis tillräckligt för att täcka många baser utan att du behöver repa om hela tiden för att täcka vatten effektivt eller känna dig som om du är utmatchad eller kämpar för att få en kombination att fungera för ett visst bete.

Läs först våra förslag på 6 fiskespön som du behöver för abborrfiske.

Läs sedan de 6 rullar som vi rekommenderar för abborrfiske.

När du väl har förstått vad som gäller för abborrfiskespön kommer sportfiskare att vilja skydda sina investeringar. Här är en kort artikel om 3 enkla sätt att få din investering i abborrfiskespön att hålla längre.

Slutligen om du fortfarande har frågor om specifika spön, kolla in våra många spörecensioner för att se om vi har information om ett specifikt spö du överväger. Du kanske också gillar vår spö- och rullematris för att hålla reda på dina spön och rullar om du börjar samla på dig många kombinationer när du börjar ägna dig mer åt abborrfiske.

Du kanske också gillar: