Att veta vilket bete för abborrfiske man ska använda i en viss situation på vattnet är i sin enklaste form ofta det som avgör om du får en bra dag eller en mindre bra dag på vattnet. Vi skulle bokstavligen kunna tillbringa en evighet med att prata om lockbete för abborrfiske. Det är den del av basfisket som verkligen skiljer oss åt och individualiserar oss.

Vi delar i princip upp abborrfiskedrag i huvudkategorier. Nedan finns en lista med guider till var och en av kategorierna av abborrfiskedrag så att du kan lära dig skillnaderna mellan de olika dragen i var och en av dessa kategorier. Detta kommer i slutändan att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vad du ska kasta i givna situationer. Varje artikel nedan kommer också att belysa en hel del tekniker med dessa beten som visat sig vara effektiva för att fånga abborre.

Klicka på varje understruken kategori av fiskespö för att lära dig mer om tekniker, skillnader mellan beten och när och var du ska använda dem.

  • Crankbaits – den här guiden talar om skillnaderna i löpdjup, färger och system för att använda olika crankbaits.
  • Topwaters – den här guiden diskuterar de många olika formerna och åtgärderna för att fiska på vattenytan efter abborre.
  • Spinnerbaits – i den här artikeln diskuteras bladform, storlek, färg samt spinnerbaits användningsområden för olika situationer.
  • Jigs – i denna artikel beskrivs de olika huvudstyperna och det anges var och när de ska användas.
  • Jerkbaits – den här artikeln diskuterar lockelsen med jerkbaits och talar om aktion, djup och mer för abborrfiske.
  • Swimbaits – den här artikeln tar upp skillnaderna mellan hårda och mjuka jerkbaits och de olika stilarna och riggarna för dem.
  • Skedar – det finns faktiskt fler skedar än du trodde för abborrfiske och i den här artikeln beskrivs de fyra viktigaste skedena.
  • Mjuka plaster – den här artikeln ger en kort översikt över de olika stilarna och varför och hur man använder dem i olika situationer.
  • Terminal Tackle – en viktig ingrediens i fisket är bra terminalutrustning och i den här artikeln behandlas några av de vanligaste komponenterna för abborre.
  • Ett lockbete är inget annat än ett medel för att lura en abborre att tro att den antingen 1) äter något som den tror kommer att tillfredsställa sin hunger eller 2) förstör något som den inte gillar i sin omgivning. Bass slår i princip på ett konstgjort bete på grund av dessa två impulser – hunger eller oro. Om du bara har detta i åtanke när du fiskar kommer du att bli en bättre fiskare.

Med detta sagt är ett lockbete ett verktyg som är särskilt utformat för att se ut som något levande och för att på effektivaste sätt täcka en viss situation. Det är precis som alla andra verktyg. Om jag behöver skruva loss en skruv kommer jag inte att sträcka mig efter en hammare. Jag kommer att sträcka mig efter en skruvmejsel. Om jag vet att det finns abborre under matt gräs, kommer jag inte att sträcka mig efter ett bete med trekrokar. Jag kommer att sträcka mig efter ett bete utan krokar som antingen lätt går över gräset och lockar abborren att komma upp och slå, eller så väljer jag ett bete som jag lätt kan sticka igenom gräset för att placera direkt framför abborren.

Därför måste du i huvudsak veta vad varje bete är avsett för och sedan välja det som bäst utnyttjar abborrens impuls i den givna situation du står inför. Det är därför vi har så många spön och rullar på våra däck med så många olika beten. Jag kanske står inför ett tillstånd på den här stranden och en helt annan situation på nästa strand. Jag vill inte behöva knyta om varje gång jag byter plats om jag kan undvika det, eftersom det slösar bort så mycket av min fiskedag.

Inom var och en av dessa kategorier kommer det naturligtvis att finnas oändliga variationer, märken, färger, storlekar och konfigurationer, men generellt sett klassificerar detta vad du kommer att se i tusentals exemplar i vilken redskapsbutik som helst över hela världen för fiske efter abborre. Och nu är du bättre förberedd på att ha rätt redskap när du ger dig ut på basfiske.

Du kanske också gillar: